• poniedziałek, Listopad 20
    CO MOŻE DOPROWADZIĆ DO UCZULENIA NA GLUTEN? Dieta bezglutenowa to nie tylko moda, to jedyny sposób leczenia Celiakii.

    CO MOŻE DOPROWADZIĆ DO UCZULENIA NA GLUTEN? Dieta bezglutenowa to nie tylko moda, to jedyny sposób leczenia Celiakii.

  • Glutenfree – media i sklepy bombardują nas bezglutenową żywnością i choć wiele osób nie jest uczulonych to mimo to decyduje się na tego typu dietę. Pytanie tylko, co wpływa na to, że dieta bezglutenowa będzie przykrym obowiązkiem, a nie efektem dążenia za modą.


     

    Okazuje się, że osoby chorujące na infekcje układu pokarmowego, są bardziej narażone na celiakięschorzenie, objawiające się nietolerancją białek zwartych w ziarnach pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa. Celiakia dotyka 1 na 100 osób, a większość chorych stanowią kobiety.

     

    „Przyczyną schorzenia jest trwała nietolerancja glutenu, białka zawartego w zbożach, takich jak pszenica, jęczmień i żyto. Celiakia to choroba uwarunkowana genetycznie. (… ) Czynniki genetyczne są konieczne, jednak nie stanowią dostatecznego warunku do rozwoju choroby” – informują na łamach „Nowej Pediatrii” Katarzyna Gomułka, Urszula Demkow z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

     

    A co zwiększa zachorowalność na celiakię?

    Szansę na zachorowanie zwiększają aż o 32 procent częste infekcje żołądkowo – jelitowe w pierwszym roku życia. Analiza ekspertów wskazuje, że ryzykować zachorowanie aż o 22 procent  zwiększają również częste infekcje dróg oddechowych w pierwszym roku życia.

    Nieleczona celiakia może doprowadzić do pojawienia się wielu schorzeń, a w efekcie nawet do śmierci.

     

    Źródło: celiakia.pl / zdrowie.pap.pl

    Fot.: pixabay

    kg