Jesz MAŁO a TYJESZ? Poznaj 5 PRZYCZYN!

Badania mówią, że ok 25 % z nas w ciągu roku stosowało lub stosuje jakąś dietę. Inne dane pokazują, że odchudza się nawet połowa Polaków! Bez względu na to, jak jest naprawdę, nie podlega wątpliwości, że chcemy być szczupli.

 

Wiele osób sądzi, że je niewiele, a ciągle nie może schudnąć. Jakie są tego przyczyny?

 

1. Nie jedzenie śniadań.

Pierwszy posiłek jest bardzo ważny, bo pobudza nasz metabolizm. Jeśli nie zjemy śniadania, nie dość, że ucierpi na tym nasze samopoczucie i koncentracja, to dodatkowo później zjemy więcej!

Nie lubisz jeść rano? Wystarczy mała przekąska np. banan czy serek.

 

2.  Jedzenie jednego lub dwóch posiłków dziennie.

Z pozoru może się to wydawać dobrą strategią, bo jedząc mniej posiłków, sądzimy, że spożyjemy mniej kalorii. Jednak nie do końca tak jest. Po pierwsze, jedząc tylko jeden lub dwa posiłki dziennie, będą one znacznie bardziej obfite niż gdybyśmy jedli kilka mniejszych. Po drugie, jedzenie w dużych odstępach czasowych zakłóca nasz metabolizm. Według dietetyków optymalne jest jedzenie 5 niewielkich posiłków.

 

3. Nie jedzenie „normalnego” jedzenia.

To normalne jedzenie to gotowane posiłki, zupy, warzywa, kasze itp. to także kanapki czy sałatki. Jeśli w Twojej diecie królują przekąski – np. drożdżówki, batoniki, chipsy, słodzone napoje itp. – to choć objętościowo te produkty zajmują mało miejsca, to dostarczają znacznych ilości kalorii. Osoby jedzące przekąski mają wrażenie, że właściwie nic takiego nie zjadły. I faktycznie: nie dostarczyły swojemu organizmowi potrzebnych substancji odżywczych, za to dostarczyły sporo kalorii.

 

4. Drakońska dieta lub głodówka

Jeśli na co dzień jesz trochę za dużo i postanawiasz przejść na dietę np. 1000, 1200 kcal czy też zastosować głodówkę, zwykle dzień, czy kilka dni „wstrzemięźliwości” kończy się… wielkim obżarstwem.

 

5. Tylko myślisz, że mało jesz!

Niestety jest to częsta przypadłość osób z nadwagą – przekonanie, że mało jedzą, podczas gdy jedzą dużo lub kalorycznie. Warto wtedy zapisywać, co i kiedy się zjadło, by zobaczyć prawdziwy obraz.

 

(ms)