CO MOŻE DOPROWADZIĆ DO UCZULENIA NA GLUTEN? Dieta bezglutenowa to nie tylko moda, to jedyny sposób leczenia Celiakii.

Glutenfree – media i sklepy bombardują nas bezglutenową żywnością i choć wiele osób nie jest uczulonych to mimo to decyduje się na tego typu dietę. Pytanie tylko, co wpływa na to, że dieta bezglutenowa będzie przykrym obowiązkiem, a nie efektem dążenia za modą.

 

Okazuje się, że osoby chorujące na infekcje układu pokarmowego, są bardziej narażone na celiakięschorzenie, objawiające się nietolerancją białek zwartych w ziarnach pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa. Celiakia dotyka 1 na 100 osób, a większość chorych stanowią kobiety.

 

„Przyczyną schorzenia jest trwała nietolerancja glutenu, białka zawartego w zbożach, takich jak pszenica, jęczmień i żyto. Celiakia to choroba uwarunkowana genetycznie. (… ) Czynniki genetyczne są konieczne, jednak nie stanowią dostatecznego warunku do rozwoju choroby” – informują na łamach „Nowej Pediatrii” Katarzyna Gomułka, Urszula Demkow z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

 

A co zwiększa zachorowalność na celiakię?

Szansę na zachorowanie zwiększają aż o 32 procent częste infekcje żołądkowo – jelitowe w pierwszym roku życia. Analiza ekspertów wskazuje, że ryzykować zachorowanie aż o 22 procent  zwiększają również częste infekcje dróg oddechowych w pierwszym roku życia.

Nieleczona celiakia może doprowadzić do pojawienia się wielu schorzeń, a w efekcie nawet do śmierci.

 

Źródło: celiakia.pl / zdrowie.pap.pl

Fot.: pixabay

kg