TEN RAKOTWÓRCZY PRODUKT SPOŻYWASZ CODZIENNIE! To on napędza rozwój komórek nowotworowych!

Niemalże codziennie słyszysz o rakotwórczym działaniu poszczególnych produktów spożywczych, ale najnowsze wyniki badań belgijskich naukowców są godne uwagi, bo produkt o którym mowa spożywasz praktycznie codziennie. 

 

Ten produkt spożywasz niemalże codziennie, jest on składnikiem wielu potraw i artykułów, mowa o cukrze. Okazuje się, że cukrem życia nie osłodzimy, a wręcz przeciwnie i nie wcale nie mamy na myśli próchnicy, a nowotwór. Zdaniem belgijskich naukowców cukier budzi komórki nowotworowe w organizmie.

 

Trwający 9 lat projekt badawczy pod dowództwem  Johana Theveleina, Wima Vereesa i Veerle Janssensa wskazuje, że komórki nowotworowe przekształcają znacznie więcej cukru na mleczan, niż zdrowe komórki. 

 

Odkrycie jest istotne nie tylko ze względu na profilaktykę i możliwość ostrzegania przed szkodliwym działaniem cukru, ale również z racji na możliwości modyfikacji obecnego systemu diet dla osób z chorobą nowotworową.

 

Zauważyliśmy, że u drożdży rozpad cukru jest powiązany za pośrednictwem półproduktu o nazwie fruktozo-1,6-bisfosforan z aktywacją białek RAS. Białka te stymulują namnażanie się zarówno komórek drożdży, jak i raka. Jest uderzające, że ten mechanizm przetrwał w trakcie długiej drogi ewolucji od drożdży do człowieka – tłumaczy prof. Johan Thevelein z Katholieke Universiteit Leuven i Vlaams Instituut voor Biotechnologie.

Cukier, Słodycze, Czarne Tło, Kalorie, Żywności, Moc

 

 

źródło: zdrowie pap

fot.: pixabay

kg