Widzieliście o takich zastosowaniach żółtego sera? Wystarczą dwa plasterki dziennie, aby zapobiec groźnym chorobom!

Ser żółty kojarzy się zazwyczaj z tłuszczem i tym, że niezbyt korzystnie wpływa na organizm człowieka. Jednak chińscy naukowcy odkryli, że codzienna konsumpcja sera może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca oraz udaru mózgu. Wystarczająca zdrowa, dzienna dawka żółtego przysmaku to jedynie dwa plasterki.   

 

Naukowcy  z chińskiego  Uniwersytetu Soochow wykazali, że ser żółty podnosi poziom  „dobrego” cholesterolu, obniżając przy tym poziom tego „złego”.

 

Mimo iż w składzie sera występuje wysoki poziom tłuszczów nasyconych to są one gorzej przyswajalne przez nasz organizm ze względu na znajdujący się w nim wapń. Oprócz zmniejszenia ryzyka chorób serca oraz udaru mózgu jednym ze składników sera jest kwas zapobiegający zatykaniu się tętnic. 

 

Źródło: dailymail

Fot.: pixabay

MB