nalewkę

Zapobiega ZAWAŁOWI SERCA i zmniejsza CHOLESTEROL. Czy masz tę NALEWKĘ w domu?

Nalewkę tę możesz spożywać w ograniczonej ilości, a wtedy przyczyni się ona do poprawy jakości zdrowia.

Według badan najlepsze nalewki to te, które zawierają destylowany alkohol. Brytyjscy naukowcy wykazali, że osoby spożywające alkohol w umiarze, były o 30-50% mniej narażone na chorobę wieńcową.

 

Najzdrowsze są nalewki z aronii, jeżyn, wiśni, pigwy. Aronia wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Zwalcza wolne rodniki, wszelkie infekcje i bakterie. Posiada przeciwtleniacze i bioflawonoidy zapobiegające stanom zapalnym w organizmie. Zmniejsza zły cholesterol, prawdopodobieństwo zawału serca oraz udaru. Optymalna porcja nalewki w ciągu dnia to 40ml.

 

Oto jak przygotować nalewkę z aronii:

składniki: 1 kilogram aronii, 250 ml spirytusu, 125 ml przegotowanej wody, 6 łyżek miodu.

Umyte owoce mrozimy w pojemniku, aby nie były cierpkie. Następnie wrzucamy je do garnka i gotujemy przez pół godziny na małym ogniu. Studzimy całość i dodajemy miód, mieszamy. Gdy wywar ostygnie, dolewamy spirytus, wodę i przelewamy do butelek. Nalewkę trzeba postawić w ciemnym, chłodnym miejscu. Po około dwóch miesiącach alkohol będzie gotowy do spożycia.

 

Źródło:wpabczdrowie